HS English The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond | উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি   Question and Answer
22 mins read

HS English The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond | উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি  Question and Answer

Spread the love

উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর

The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond | HS English Question and Answer

উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর : The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond HS English Question and Answer : উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond | HS English Question and Answer নিচে দেওয়া হলো। এই দ্বাদশ শ্রেণীর ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর – WBCHSE Class 12 English Question and Answer, Suggestion, Notes – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond থেকে বহুবিকল্প ভিত্তিক, সংক্ষিপ্ত, অতিসংক্ষিপ্ত এবং রোচনাধর্মী প্রশ্ন উত্তর (MCQ, Very Short, Short,  Descriptive Question and Answer) গুলি আগামী West Bengal Class 12th Twelve XII English Examination – পশ্চিমবঙ্গ উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি পরীক্ষার জন্য খুব ইম্পর্টেন্ট।

 তোমরা যারা The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond – উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর | HS English Question and Answer Question and Answer খুঁজে চলেছ, তারা নিচে দেওয়া প্রশ্ন ও উত্তর গুলো ভালো করে পড়তে পারো। 

The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond – উচ্চমাধ্যমিক দ্বাদশ শ্রেণীর ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর | HS Class 12th English Suggestion

MCQ Questions | The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond

1. According to Ruskin Bond, the best time for visiting the hills is – 

(A) September

(B) October

(C) November

(D) December

Ans: (B) October

2. The writer of ‘The eyes have it’ is – 

(A) Ruskin Bond

(B) APJ Abdul Kalam

(C) Longston Huges

(D) None of these

Ans: (A) Ruskin Bond

3. The blind girl got in the train at – 

(A) Rohana 

(B) Mussoorie

(C) Dehra

(D) Kanpur 

Ans: (A) Rohana 

4. “Then I made a mistake” The mistake that the narrator made was – 

(A) To ask a wrong question

(B) To behave rudely with the girl 

(C) To let slip the fact that could not see 

(D) To crack a joke 

Ans: (C) To let slip the fact that could not see 

5. The couple with the girl were – 

(A) Her Perents

(B) Grand Parents

(C) Uncle & Aunts

(D) Teacher

Ans: (A) Her Perents

6. The narrator was to get down at – 

(A) Dehra 

(B) Rohana 

(C) Mussoorie

(D) Saharanpur 

Ans: (C) Mussoorie

7. In October, hills are Covered with – 

(A) Dahlia 

(B) Lotus 

(C) Orchids 

(D) Tulips

Ans: (A) Dahlia

8. The narrator travelled alone in the rain upto – 

(A) Rohana

(B) Mussoorie 

(C) Dehra 

(D) Delhi

Ans: (A) Rohana

Short Answer Type Questions | উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond | HS English Question and Answer : 

1. Where will the narrator get down from train ? 

Ans: The narrator will get down from train at Mussoorie . 

2. Describe the hills of Mussoorie in October .

Ans: In October , the hills of Mussoorie are covered with wild dahlias . The sun is delicious and the road are quiet . 

3. Why did the new passenger remarked that the narrator must be ‘ disappointed ‘ ?

Ans: The new passenger remarked that he was not so attractive as the girl who just left the compartment . 

4. What advice did the woman give to the girl ? 

Ans: The woman advised the girl as to where to keep things , not to lean out of windows and to avoid speaking to strangers . 

5. Where will the girl get down from train ?

Ans: The girl will get down from train at Saharanpur . 

6. What pretence did the narrator make ?

Ans: The narrator pretended to observe the landscape through the window of the moving train . 

7. What thing of the girl did the man notice ? 

Ans: The man noticed the girl’s eyes which were completely blind . 

8. What is the similarity between the narrator and the girl ? 

Ans: Both the narrator and the girl were blind . 

9. At which station did the blind girl get into the Train ? 

Ans: The blind girl got into the train at Rohana station . 

10. Who would receive the blind girl at the destination ? 

Ans: The blind girl’s aunt would receive her at the destination .

11. ” Once again , I had a game to play ” – What game is referred to here ? 

Ans: Here the game refers to narrator’s pretence that he can see with his eyes , though he is blind .

Broad Type Questions | উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond | HS English Question and Answer : 

1. Describe the hills of Mussoorie in October . [ অক্টোবর মাসে মুসৌরি পাহাড়ের বর্ণনা দাও । ] 

Ans: Here the game refers to narrator’s pretence that he can see with his eyes , though he is blind Ans Ruskin Bond’s short story ” The Eyes Have It ‘ is a fine short story of two blind youngsters . The narrator of the story was travelling on a train to Mussoorie . He had a young blind girl as co – passenger . They were conversing about the scenic beauty of the hills of Mussoorie in October . 

  During this month , the hills are covered with wild dahlias . The sun is mild and delicious . At night , one can enjoy this beauty by sitting in front of a logfire with a sip of brandy There are less number of tourists and the roads are quiet and almost deserted .

2. ” But her next question removed my doubts ” -Who is the speaker ? What was the next question and what was the ‘ doubt ‘ ? What did the narrator do after the question was asked ? [ “ কিন্তু তার পরের প্রশ্নটি আমার সন্দেহ দুর করল ” — বস্তা কে ? পরের প্রশ্নটি কী ছিল এবং তার ‘ সন্দেহ’ই – বা কী ছিল ? প্রশ্নটি জিজ্ঞাসা করার পর বস্তা কী করেছিলেন ? | 

Ans: Here the speaker is the narrator of ‘ The Eyes Have It ‘ written by Ruskin Bond .

   The next question was if the narrator could look out of the window . 

ALSO READ :  West Bengal H.S English Suggestion 2024 [WBCHSE] উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি Suggestion

  The narrator’s doubt was that if the girl of the compartment could identify his blindness .

   After hearing the question , the narrator moved easily along the berth and touched the window ledge . The window was open . He sat beside the window facing it . He pretended that he could see everything . He was describing the moving things outside . On being asked about the animals , he confidently replied that there was no animals . Ironically , he was blind.

3. ” The voice had the sparkle of a mountain stream ” – Who said this ? Whose voice is referred to here ? Why did the voice become so splendid to the speaker . [ কে একথা বলেছেন ? এখানে কার voice- এর কথা বলা হয়েছে ? বক্কার কাছে উক্ত কণ্ঠস্বরটি অতি সুন্দর মনে হয়েছিল কেন ? 

Ans: In Ruskin Bond’s short story The Eyes Have It , the narrator is the speaker here .

   The voice of the girl , the co – passenger of the narrator in his train journey , is referred to here .

   As the narrator was blind , he could not see the girl . He could only hear her voice . He liked the girl’s voice very much . 

  The girl’s voice was so sweet to the narrator that he was prepared to sit there for any length of time . It was lively and delightful . Her voice moved the narrator so much that it seemed to him to be the sweet sound of mountain stream.

4. ” It could be a fascinating game , guessing what went on out there ” -Who is the speaker ? What was the fascinating game ? What was the impact of the game on the speaker’s life ? [ বক্তা কে ? মনোমুগ্ধকর খেলাটি কী ছিল ? বস্তার জীবনে এই খেলার প্রভাব কী হয়েছিল ? 

Ans: The narrator of Ruskin Bond’s short story The Eyes Have It , is the speaker here .

   The fascinating game refers to guessing what was going on outside the passing train . 

  Robe The narrator was completely blind . He was travelling in a train . A girl got into the train at Rohana . It gave him great joy . The narrator pretended that he could see and was describing the girl about the passing environment . 

  When the girl got down at Saharanpur , he was feeling lonely . To avoid languish and external problems , he engaged himself in the guessing game . It helps to escape him from hard reality of life .

5. Signify the title of the story ” The Eyes Have It ‘ . [ The Eyes Have It ‘ গল্পের নামকরণের তাৎপর্য লেখো ] 

Ans: Title is very important aspect of any short story . It often directly or indirectly hints the theme of the story . Ruskin Bond’s short story ” The Eyes Have it ‘ present two blind persons . One is the narrator and other is a girl . Both of them are blind but no one of them discloses it . Both of them play a game with another . Both of them try to conceal their blindness . From first to last both of them talk in such a way that they can see . At the last of the story a new passenger comes and announces that the girl is totally blind . So , from first to last there is only one theme that is about eye . To sum up we may say that the author has apply choosen the title .

6. “The man who had entered the compartment broke into my reverie ” -Who is the speaker ? What was the reverie ? How did the man break the reveric of the speaker ?

Ans: This line is taken from Ruskin Bond’s short story ” The Eyes Have It ‘ and here the speaker is the narrator of the story .

   A young girl was the co – passenger of the narrator in a train journey . The narrator liked the voice of the girl . As he was blind himself , he could not look her beauty . But he was charmed with the perfume of her hair . The girl got down at Saharanpur . And the narrator was deeply thinking about the girl . This was the reverie . 

  The narrator’s reverie was broken as a new passenger entered into the compartment . The narrator was really startled .

7. ” She was completely blind ” -explain the irony in the given line . [ উদ্ধৃতিটিতে কৌতুকের বিষয়টি আলোচনা করো । ]

Ans: In Ruskin Bond ‘ short story ” The Eyes Have It ‘ , a man boarded the train at Saharanpur . The narrator continued to pretend studying the landscape . The new co – passenger broke into his reverie stating that perhaps the narrator was disappointed as he was not as attractive travelling companion as the girl who had just left . In reply the narrator remarked that she was an interesting girl and asked him if her hair was long or short . The man was puzzled at the question and said that it was her eyes that attracted his attention and not her hair . Her eyes were very beautiful but they were of no use to the girl because she was completely blind . He asked the narrator if he had not noticed it . The narrator was very much shocked to learn this as he had conversed with the girl for so long yet he was not aware of it . 

8. ” Are you going all the way to Dehra ? ” Who asked the question and to whom ? Where did the speaker go to ? What was the reaction and reply of the question ? [ কে , কাকে প্র করেছিলেন ? বক্তা কোথায় যাচ্ছিলেন ? প্রশ্ন শুনে কী উত্তর ও প্রতিক্রিয়া প new গিয়েছিল ? 

Ans: The narrator of the short story ” The Eyes Have It ‘ written by Ruskin Bond asked the question to a girl who boarded in the train compartment at Rohana . 

  The narrator was going to Dehra and to Mussoorie . 

The narrator’s voice startled the girl . She gave a little exclamation and said that she had not known anyone else had been there . 

9. ” Oh , how lucky you are . ” Who said this and to whom ? Why was the person lucky ? [ কে , কাকে বলেছেন ? কেন তিনি সৌভাগ্যবান ? 

Ans: A blind girl , a co – passenger of the narrator said this to the narrator in the short story , ‘ The Eyes Have It ‘ written by Ruskin bond . 

ALSO READ :  Strong Roots (Prose) A.P.J. Abdul Kalam | উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি | HS English Suggestion free PDF

  According to the girl the narrator was lucky because the narrator was going to Mussoorie in October . In that time hills were covered with dahlias and the sun was delicious . 

10. Does the author help us anticipate the ironical twist in the end during the course of the narrative ? If yes , give examples from the text to support your argument .

Ans: Yes , the author helps us anticipate the ironical twist in the end during the course of the narrative . 

  ” Being a blind , the author pretended to be normal . So what he guessed about the outside world proves fake . To cheat the girl made him feel ” troubled and lonely . ” At the end of the play the new fellow passenger made him spell – bound by informing him that the beautiful eyes ” of the girl were totally useless as she herself was blind . So , temporary pretention of the writer being normal left him just outsmart .  

11. “You have an interesting face”- Who said this and to whom? how did the person spoken to react? How did the speaker mend or correct his or her comment? (2+2+2)

The speaker in this instance is “The Eyes Have It” by Ruskin Bond, who serves as the story’s narrator.

In the train cabin, the narrator mentioned this to the girl co-passenger.

The narrator then made this comment with the intention of flattering the female co-passenger. He was absolutely blind, so despite his desire to learn more about the girl’s appearance, he was unable to do so. The narrator commented to the girl that she had an interesting face while they were on the train. The girl responded with a loud, ringing laugh after hearing this comment. She also mentioned to the narrator that while she was used to hearing the compliment “pretty,” she now found the word “interesting” to be attractive.

As a result, the narrator realised that the girl actually had a lovely face. He clarified his statement by stating that a beautiful face could also be fascinating.

12. “She would forget our brief encounter.” – Who said this and about whom? What is the brief encounter referred to here? Why did the speaker think so?

The above-mentioned line was not uttered, but thought by the narrator of the story “The Eyes Have It”.

This was thought about the girl in the train compartment.

Here the ‘brief encounter’ refers to the brief meeting of the narrator and the blind girl in their train journey. This brief meeting was full of emotion and cunningness.

The narrator of the story fell in love with the voice and even the sound of the blind girl’s sleepers. He was charmed. This brief encounter became a strong part of his journey and he thought that the girl would forget that very memory very easily.

13. “The voice had the sparkle of a mountain stream” – Who thinks so? Whose ‘voice’ is referred to? Why was the voice so special? (1+1+4)

The narrator of Ruskin Bond’s short fiction “The Eyes Have It” believes that the voice had the brilliance of a mountain stream.
The voice that is being alluded to here () is that of the girl co-passenger ( ) in the train compartment ( ).
The narrator was absolutely blind, thus he was unable to ascertain the girl’s appearance. However, he could sense her presence through her voice (he could feel her presence through her voice). The girl’s voice’s lovely, moving tone moved him. He () was () prepared () to sit () in the train compartment ( ) for () practically () any amount of time ( ) to listen () to her chatting ( ). The narrator ( ) thought that her voice ( ) was ( ) incredibly () vibrant () and delightful ( ). Because of this, the narrator thought that her voice had the sparkle of a mountain stream and was therefore very special to him.

14. Then I made a mistake.” – What mistake did the narrator do? How did the girl react to it? (2+4)

In the midst of their talk, the narrator inquired about the weather outdoors with his female fellow traveller. She might be aware of the narrator’s blindness, so he immediately assumed it was an error.

However, the girl was unable to discern the narrator’s blindness from her. The narrator’s doubt was allayed by her subsequent query. The storyteller was questioned by the girl as to why he failed to glance outdoors. He feigned studying the landscape at the moment. The boy inquired as to the girl’s observation that the trees appeared to be moving but were actually static. The young lady revealed that it always happens. His uncertainties were allayed in this manner.

15. “You must be disappointed.”-Who said this and to whom? When did the person say this? Why did he say this?

The third passenger who just boarded the narrator’s compartment at Sanaranpur said this.

The new passenger said this to the narrator.
When the girl had left the compartment, the new passenger entered. At that time, the narrator was lost in a day dream. He was still thinking about the short encounter with the girl. The new passenger understood this. Then he made the above remark.

The girl was very beautiul and attractive. To a young man like the narrator,  her company must be joyful. The narrator was deeply enjoying her company. But the girl had left the compartment. The new passenger who was not as attractive as the girl, took her place. The man felt this and made the remark.

16. “Can you tell me – did she keep her hair long or short?” –

a) Who is the speaker? To whom is he speaking?

b) Who is being referred to? Where did the girl get down?

c) What was the answer the speaker received in context to his question? (2+2+2)

a) The speaker is the narrator.

The narrator is speaking to the new passenger who entered the train compartment at Saharanpur.

b) The speaker is referring to a young girl who had been travelling with him from Rohana. The girl got down at Saharanpur.

ALSO READ :  HS English Three Questions (Prose) PDF | উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি  Question and Answer

c) The new co-passenger replied that he did not remember whether the girl kept her hair long or short. He noticed only her eyes and not her hair. She had beautiful eyes which were of no use to her as she was completely blind.

HS Suggestion 2024 | উচ্চ মাধ্যমিক সাজেশন ২০২৪

HS Bengali Suggestion 2024 Click here

HS English Suggestion 2024 Click here

HS Geography Suggestion 2024 Click here

HS History Suggestion 2024 Click here

HS Political Science Suggestion 2024 Click here

HS Philosophy Suggestion 2024 Click here

HS Sanskrit Suggestion 2024 Click here

HS Education Suggestion 2024 Click here

HS Sociology Suggestion 2024 Click here

HS Physics Suggestion 2024 Click here

HS Chemistry Suggestion 2024 Click here

HS Mathematics Suggestion 2024 Click here

HS Biology Suggestion 2024 Click here

HS Suggestion 2024 Click here


 উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর – West Bengal HS Class 12th English Question and Answer / Suggestion / Notes Book

আরোও কিছু প্রশ্ন ও উত্তর দেখুন :-

উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি সমস্ত অধ্যায়ের প্রশ্নউত্তর Click Here

HS Suggestion 2024 | উচ্চ মাধ্যমিক সাজেশন ২০২৪

Info : Higher Secondary English Suggestion | West Bengal WBCHSE Class Twelve XII (Class 12th) English Qustion and Answer 

উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond প্রশ্ন ও উত্তর   

” উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি –  The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond – প্রশ্ন উত্তর  “ একটি অতি গুরুত্বপূর্ণ টপিক উচ্চমাধ্যমিক পরীক্ষা (West Bengal Class Twelve XII  / WB Class 12  / WBCHSE / Class 12  Exam / West Bengal Board of Secondary Education – WB Class 12 Exam / Class 12 Class 12th / WB Class 12 / Class 12 Pariksha  ) এখান থেকে প্রশ্ন অবশ্যম্ভাবী । সে কথা মাথায় রেখে Cademy এর পক্ষ থেকে উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক সাজেশন এবং প্রশ্ন ও উত্তর ( উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন / উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ও উত্তর । HS English Suggestion / HS English Question and Answer / Class 12 English Suggestion / Class 12 Pariksha English Suggestion  / English Class 12 Exam Guide  / MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer  / HS English Suggestion  FREE PDF Download) উপস্থাপনের প্রচেষ্টা করা হলাে। ছাত্রছাত্রী, পরীক্ষার্থীদের উপকারেলাগলে, আমাদের প্রয়াস উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক সাজেশন এবং প্রশ্ন ও উত্তর (HS English Suggestion / West Bengal Twelve XII Question and Answer, Suggestion / WBCHSE Class 12th English Suggestion  / HS English Question and Answer  / Class 12 English Suggestion  / Class 12 Pariksha Suggestion  / HS English Exam Guide  / HS English Suggestion 2022, 2023, 2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030, 2021, 2020, 2019, 2017, 2016, 2015 / HS English Suggestion  MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer. / HS English Suggestion  FREE PDF Download) সফল হবে।

The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond প্রশ্ন ও উত্তর  

The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond – প্রশ্ন ও উত্তর | The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond HS English Question and Answer Suggestion  উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর  – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond প্রশ্ন ও উত্তর।

The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond MCQ প্রশ্ন ও উত্তর | উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি 

The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond MCQ প্রশ্ন ও উত্তর | The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond HS English Question and Answer Suggestion  উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর  – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond MCQ প্রশ্ন উত্তর।

The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond SAQ সংক্ষিপ্ত প্রশ্ন ও উত্তর | দ্বাদশ শ্রেণির ইংরেজি 

The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond SAQ সংক্ষিপ্ত প্রশ্ন ও উত্তর | The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond HS English Question and Answer Suggestion  উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর  – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond SAQ সংক্ষিপ্ত প্রশ্ন উত্তর।

দ্বাদশ শ্রেণি ইংরেজি  – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond MCQ প্রশ্ন উত্তর | Higher Secondary English  

উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি (Higher Secondary English) – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond – প্রশ্ন ও উত্তর | The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond | Higher Secondary English Suggestion  উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর  – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond প্রশ্ন উত্তর।

উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর  | দ্বাদশ শ্রেণির ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর  – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond প্রশ্ন উত্তর | HS English Question and Answer Question and Answer, Suggestion 

উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond | উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond | পশ্চিমবঙ্গ উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond | উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি সহায়ক – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond – প্রশ্ন ও উত্তর । HS English Question and Answer, Suggestion | HS English Question and Answer Suggestion  | HS English Question and Answer Notes  | West Bengal HS Class 12th English Question and Answer Suggestion. 

উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর   – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond MCQ প্রশ্ন উত্তর | WBCHSE Class 12 English Question and Answer, Suggestion 

উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর  – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond প্রশ্ন উত্তর প্রশ্ন ও উত্তর  | The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond । HS English Suggestion.

WBCHSE Class 12th English Suggestion  | উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর   – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond

WBCHSE HS English Suggestion উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর  – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond প্রশ্ন উত্তর প্রশ্ন ও উত্তর  । The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond | HS English Suggestion  উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond – প্রশ্ন উত্তর প্রশ্ন ও উত্তর ।

HS English Question and Answer Suggestions  | উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond | উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর 

HS English Question and Answer  উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর  HS English Question and Answer উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর  প্রশ্ন ও উত্তর – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond MCQ, সংক্ষিপ্ত, রোচনাধর্মী প্রশ্ন ও উত্তর  । 

WB Class 12 English Suggestion  | উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর   – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond MCQ প্রশ্ন উত্তর প্রশ্ন ও উত্তর 

HS English Question and Answer Suggestion উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর – The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond MCQ প্রশ্ন ও উত্তর । HS English Question and Answer Suggestion  উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর।

West Bengal Class 12  English Suggestion  Download WBCHSE Class 12th English short question suggestion  . HS English Suggestion   download Class 12th Question Paper  English. WB Class 12  English suggestion and important question and answer. Class 12 Suggestion pdf.পশ্চিমবঙ্গ দ্বাদশ শ্রেণীর ইংরেজি পরীক্ষার সম্ভাব্য সাজেশন ও শেষ মুহূর্তের প্রশ্ন ও উত্তর ডাউনলোড। উচ্চমাধ্যমিক ইংরেজি পরীক্ষার জন্য সমস্ত রকম গুরুত্বপূর্ণ প্রশ্ন ও উত্তর।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.